En els últims anys han aparegut a tot el món molts dispositius hermètics presurizables, per a utilització humana individual, que resisteixen lleus increments de pressió mitjançant insuflació d’aire o d’oxigen. Els fabricants, venedors, i promotors d’aquests dispositius que es pressuritzen una mica per sobre del valor de la Pressió atmosfèrica, els anomenen CAMBRES HIPERBÀRIQUES DE BAIXA PRESSIÓ o altres termes semblants. Alguns aconsegueixen un màxim de 1,4 Atmosferes absolutes (ATA) que és la pressió equivalent a 4 metres de profunditat en l’aigua, i altres fins a 2 ATA equivalents a la profunditat de 10 metres sota l’aigua. Aquests dispositius estan dissenyats per a una sola persona, sense acompanyant, per ser utilitzats en gimnasos, instituts de salut i rejoveniment, i centres de Medicina estètica. Alguns s’han instal·lat en Clíniques o Hospitals privats. A dins de la cambra, els seus ocupants respiren l’aire pressuritzat de l’ambient que de vegades enriqueixen amb oxigen en circuit tancat i absorbent del diòxid de carboni exhalat. D’altres utilitzen sistemes de subministrament d’oxigen d’alt flux, o bé respiren el mateix oxigen ambiental amb el que s’ha pressuritzat el dispositiu. Els promotors qualifiquen aquestes tècniques com a OXIGENOTERÀPIA HIPERBÀRICA LLEUGERA o denominacions semblants com a Oxigenoteràpia lleu, o suau, i li atribueixen efectes benefics per a la salut dels usuaris, millores del rendiment intel·lectual, allargament de la longevitat, beneficis estètics, i altres efectes saludables per a persones sanes o malaltes.
CRIS-UTH ha expressat en diversos mitjans la seva preocupació per aquests procediments que no constitueixen Oxigenoteràpia hiperbàrica veritable i que no estan exemptes de risc atès que sotmeten els usuaris a una pressió ambiental poc elevada però no per això exempta de riscos i d’efectes secundaris. També hem assenyalat moltes vegades en la premsa mèdica que no hi ha evidència científica sobre els efectes saludables que s’atribueixen alts procediments que s’apliquen en aquests dispositius presurizables de baix règim, alguns dels quals no mereixen ser qualificats com a Cambres hiperbàriques.
Podeu descarregar el document <Oxigenoterapia hiperbárica en el siglo XXI: análisis crítico> en la secció de <BIBLIOGRAFIA – LECTURA y DESCARREGA – MEDICINA HIPERBÀRICA> d’aquesta Web.
El COMITE EUROPEU DE MEDICINA HIPERBÀRICA (ECHM) i la SOCIETAT EUROPEA BAROMÉDICA I SUBAQUÀTICA (EUBS) han emès un document conjunt, fruit d’un ampli consens internacional, en el qual es comenta la possible eficàcia d’aquests procediments i les mesures de seguretat imprescindibles per a dispositius presurizables de tota mena. En els següents enllaços podeU llegir o descarregar el document original en anglès, i la seva traducció oficial en castellà.
European Committee for Hyperbaric Medicine (ECHM)
European Underwater & Baromedical Society (EUBS)
CRIS – Unitat de Terapèutica Hiperbàrica (CRIS-UTH)
ECHM-EUBS Joint position statement on the use of ‘mild hyperbaric therapies’ in humans
Declaració conjunta de posicionament del ECHM y de la EUBS sobre el us de “terapéuticas hiperbáricas lleugeras” en humans
20/Dec/2022
English (Original) | Espanyol